Frequently Asked Questions
F.A.Q. | afspraken beheren
- Ik wil graag op een bepaald moment een afspraak boeken. Kan dat?
Als cliënten op een vast moment een gesprek willen hebben, doen zij er goed aan om deze momenten vast te leggen. Het is geen probleem om meerdere afspraken (er is geen limiet) vooruit te boeken. Mochten deze afspraken naderhand toch niet nodig zijn, kunnen deze makkelijk uit het systeem gehaald worden.
LET OP. Als cliënt ben je zelf verantwoordelijk om de afspraken die niet gebruikt worden uit het systeem te halen. Indien dit vergeten wordt, wordt de geclaimde tijd in rekening gebracht.
- Kan je bij Peter Vergeer ook individuele coaching of therapie volgen?
Dat kan zeker. Hoewel ik een systeemtherapeut ben en relatietherapie mijn specialisatie is, kunnen cliënten ook terecht voor individuele begegeleiding.
- Hoe kan het dat Peter Vergeer geen wachtlijst heeft?
Ik werk vijf dagen in de week en heb daarom veel tijdsloten. Er is altijd wel een tijdslot over waarin cliënten een afspraak kunnen boeken.
- Hoelang van te voren kan ik een afspraak annuleren?
Een afspraak kan je tot 24 uur van tevoren kosteloos annuleren. Daarna wordt de sessie in rekening gebracht.
- Ik kan een afspraak niet annuleren. Hoe komt dat?
Het annuleringsbeleid is dat een afspraak 24 uur van tevoren dient te worden geannuleerd. Hierna kan via de cliëntomgeving een afspraak niet meer worden geannuleerd.
- Er is sprake van overmacht, kan de afspraak dan wel kosteloos geannuleerd worden?
Een gesprek dat te laat wordt geannuleerd zal in rekening worden gebracht, ook als er sprake is van overmacht.
F.A.Q. | therapietrajecten
- Hoe weet ik nu of Peter Vergeer een goede relatietherapeut is?
Het zoeken naar een goede relatietherapeut is niet makkelijk. Er is veel kaf onder het koren. In een blog heb ik geschreven waaraan een goede relatietherapeut moet voldoen. Deze blog lees je hier: https://www.petervergeer.nl/deze-7-criteria-heb-je-nodig-voor-het-zoeken-van-een-goede-relatietherapeut. Je mag er vanuit gaan dat ik ruimschoots aan alle 7 criteria voldoe. Twijfel je na het lezen van het artikel toch nog, schroom niet om contact op te nemen. Dan kan ik kijken of ik jullie twijfels kan wegnemen.
- Ik weet niet of ik voor relatietherapie of relatiecoaching moet kiezen. Waar doe ik goed aan?
Als de relatie goed voelt, maar jullie willen hem graag verbeteren (of voorkomen dat deze verslechtert) kies je voor relatiecoaching.
Bij relatietherapie is het vertrekpunt een relatieprobleem dat opgelost moet worden.Als jullie niet weten waarvoor je moet kiezen, kies je bij het aanmeldformulier voor relatietherapie. In het eerste gesprek overleggen we samen welk traject het best past.
- Hoeveel gesprekken zijn er voor relatietherapie nodig?
Dit is lastig te zeggen en hangt van veel factoren af, zoals de ernst en de duur van de relatieproblemen, of er nog andere problemen zijn, enz. Veel cliënten geven aan met acht tot tien gesprekken al flink geholpen te zijn. Het traject is dan nog niet af, maar cliënten ervaren duidelijk verbetering in hun relatie. Een aantal cliënten zetten dan de sessies op pauze. Dat is geen enkel probleem. De sessies kunnen weer opgepakt zijn indien er weer een aanleiding ontstaat en verdere relatiegroei bereikt kan worden.
- We hebben een kennismakingsgesprek ingepland. Waarom moeten we dan een vragenlijst invullen?
Iedereen die zich aanmeld, ontvangt een vragenlijst. De vragenlijst zorgt ervoor dat een aantal vragen tijdens het gesprek niet gesteld hoeft te worden. Dat bespaart tijd. Het is overigens niet verplicht om de vragenlijst in te vullen.
F.A.Q. | tarieven en facturering
- Is het eerste gesprek gratis?
Als je / jullie voor de eerste keer een gesprek inplannen, kan je kiezen voor een “kennismakingsgesprek” of voor “(relatie)therapiegesprek”.
Het kennismakingsgesprek is gratis, maar daar zitten voorwaarden aan. Lees deze eerst voordat j e voor deze optie kiest. Het voordeel is dat dit gesprek je de mogelijkheid geeft om eerst kennis met mij te maken.
Als jullie kiezen voor het (relatie)therapiegesprek dan begint direct de therapie. Uiteraard biedt dit ook de mogelijkheid om mij te leren kennen – en je kan altijd besluiten om niet verder met de gesprekken te gaan – maar we starten ook al met therapie.
- Worden de gesprekken vergoed?
Relatietherapie wordt helaas niet vergoed. Niet uit de basisverzekering en niet uit de aanvullende verzekering.
Individuele gesprekken worden (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering. De module Complementaire zorg dient hiervoor afgesloten te zijn.
Coachtrajecten worden vaak vergoed door werkgevers. Werkgevers hebben immers belang dat iemand aan het werk blijft en coaching is daarbij helpend. Informeer bij je werkgever wat hierin de mogelijkheden zijn.
Voor supervisie kan vaak het opleidingsbudget bij de werkgever aangesproken worden. De personeelsafdeling van jouw organisatie kan je hierover informeren.
F.A.Q. | over relatietherapie / relatiecoaching
- Helpt relatietherapie en relatiecoaching?
Als relatietherapeut en relatiecoach heb ik gezien hoe krachtig professionele hulp kan zijn om de band tussen partners te versterken en problemen op te lossen. In mijn ervaring biedt het een uitkomst voor koppels die worstelen met communicatie, vertrouwen of andere uitdagingen in onze steeds complexer wordende wereld. Ik wil graag enkele redenen delen waarom ik geloof dat het goed is dat mensen in relatietherapie gaan:
1. Verbeterde Communicatie
In mijn praktijk zie ik dat een van de belangrijkste voordelen van relatietherapie de verbetering van communicatievaardigheden is. Ik help koppels die misverstanden en conflicten ervaren door ineffectieve communicatie. Als therapeut leer ik hen technieken aan om beter te luisteren, gevoelens duidelijk uit te drukken en constructief te discussiëren. Ik zie vaak hoe dit leidt tot een dieper begrip tussen partners en de kans op escalatie van conflicten vermindert.
2. Herstel van Vertrouwen
Ik ben ervan overtuigd dat vertrouwen de basis is van elke gezonde relatie. Wanneer dit vertrouwen geschaad is, bijvoorbeeld door ontrouw of leugens, speel ik als relatietherapeut een cruciale rol in het herstelproces. Ik bied een veilige omgeving waarin partners kunnen werken aan het herbouwen van vertrouwen, het uiten van pijn en het ontwikkelen van strategieën om toekomstige problemen te voorkomen.
3. Persoonlijke Groei
In mijn werk zie ik dat relatietherapie niet alleen de groei van de relatie stimuleert, maar ook de persoonlijke ontwikkeling van beide partners. Ik help individuen dieper inzicht te krijgen in hun eigen gedragspatronen, emoties en behoeften, zodat ze kunnen werken aan zelfverbetering. Het is geweldig om te zien hoe dit niet alleen de relatie ten goede komt, maar ook andere aspecten van hun leven.
4. Conflictoplossing
Ik kom vaak koppels tegen die vastzitten in terugkerende conflicten zonder oplossing. Als relatiecoach bied ik tools en technieken om deze impasses te doorbreken. Ik help bij het identificeren van onderliggende problemen en het vinden van compromissen die voor beide partners acceptabel zijn.
5. Hernieuwde Intimiteit
In mijn praktijk zie ik dat intimiteit, zowel emotioneel als fysiek, kan afnemen naarmate relaties vorderen. Ik help deze intimiteit te herstellen door koppels aan te moedigen open te zijn over hun behoeften en verlangens. Ik creëer een ruimte waarin partners kunnen werken aan het versterken van hun emotionele band en het verbeteren van hun seksuele relatie.
6. Preventie van Grotere Problemen
Ik moedig koppels altijd aan om vroeg in relatietherapie te komen. Zo kunnen we samen potentiële problemen aanpakken voordat ze escaleren tot onoverkomelijke obstakels. Ik zie dit als een proactieve benadering die kan helpen bij het voorkomen van ernstige relatiecrises of zelfs echtscheiding.
7. Objectief Perspectief
Als therapeut bied ik een onpartijdig, professioneel perspectief op de relatie. Ik help vastgeroeste patronen te doorbreken en nieuwe inzichten te bieden in de dynamiek tussen partners. Mijn objectieve blik als buitenstaander kan oplossingen aan het licht brengen die het koppel zelf niet had kunnen zien.
Conclusie
Vanuit mijn ervaring als relatietherapeut en relatiecoach kan ik zeggen dat het geen teken van zwakte is om hulp te zoeken, maar juist een bewijs van toewijding aan de relatie en de bereidheid om te groeien. Ik zie hoe het koppels de kans biedt om hun band te versterken, uitdagingen te overwinnen en een diepere, meer bevredigende relatie op te bouwen. In onze maatschappij, waarin relaties steeds complexer worden, ben ik ervan overtuigd dat professionele begeleiding het verschil kan maken tussen een relatie die standhoudt en een die uiteenvalt. Ik moedig koppels altijd aan om in relatietherapie te gaan, omdat ze daarmee niet alleen in hun relatie investeren, maar ook in hun eigen welzijn en toekomst samen.
- Wanneer heeft relatietherapie / relatiecoaching geen zin?
Er is één situatie waarin relatietherapie geen zin heeft en dat is als één partner per se kinderen wilt en de andere partner per se geen kinderen wilt èn geen van de partners zijn of haar wens wilt opgeven. Dit verschil is niet te overbruggen 😔. Toch kan ook dan een gesprek zinvol zijn om verder te onderzoeken hoe stevig de wens is voor de kinderwens of de wens geen kinderen te willen hebben.
- Welke aanpak kiest Peter Vergeer voor relatieproblemen?
De aanpak van relatietherapie is wisselend en afgestemd op de cliënt. Het gaat om maatwerk en is afhankelijk van meerdere factoren, bijvoorbeeld wat iemands leerstijl is of welke vaardigheden iemand heeft.
Mijn aanpak is een mix tussen enerzijds empathisch zijn, maar ook directief waar dat nodig is. Tegelijkertijd denk ik dat het helpend is als mensen begrijpen hoe de problemen waarmee zij worstelen, in elkaar zit. In het begin bied ik om die reden psycho-educatie aan. De "oplossing" van veel relatieproblemen zit uiteindelijk door vaak gesprekken met elkaar te voeren en dit oefenen we uitgebreid bij mij in de praktijkkamer.